Це місце спокою і незабутніх краєвидів, а ще моїх дитячих спогадів. Тут широкий пляж, чисте море і схили, з яких можна спостерігати, як сонце ховається за обрій. Дуже просто і нічого зайвого, але в цьому вся суть відпочинку у Грибівці на Одещині. Чому це місце полюбилося туристам і що там подивитися – читайте далі.


Як втрапити до місця призначення і яким транспортом скористатися?

Грибівка – курортне село, що розкинулося просто на узбережжі Чорного моря. Неподалік Одеса, приблизно за 35 кілометрів. Якщо ви подорожуєте на машині, то дістатися до Грибівки з будь-якого міста – зовсім не проблема. Утім, є й інші варіанти. Практично з кожного обласного центру потягом можна приїхати в Одесу. Ціни на купе в літній сезон стартують від 700 гривень. Але тут зауважу – квитки влітку розбирають швидко, тому свою поїздку краще планувати заздалегідь і не відкладати придбання проїзних на останній день. Якщо ж ви легкі на підйом і любите спонтанні мандрівки, то є ще один варіант – автобуси. Їх більше ніж потягів і, на щастя, ходять вони частіше, аніж залізничний транспорт. Тому на автобус до Одеси квитки можна знайти завжди. До того ж завдяки мандрівці таким видом транспорту можна ще й заощадити сотню, а то й дві. А вже з Одеси до Грибівки приблизно за годину можна дістатися маршруткою, яка йде від залізничного вокзалу. Вартість поїздки на одного становить 80 гривень.

Де оселитися, щоб не дорого, комфортно і поблизу моря?

Грибівка простягнулася вздовж узбережжя. Тож більшість готелів та баз відпочинку розташовані в першій лінії від моря. Це і є головна особливість цього курорту, на відміну від популярної сусідки Затоки, де, щоб дістатися пляжу буває треба витратити чимало часу. Курортна Грибівка розбудовувалася в 70-80-их роках минулого століття. Я не дарма на початку згадав, що з цим селом пов’язане моє дитинство. Бо мій дідусь був одним із перших, хто сюди потрапив. Саме він був директором першої бази відпочинку, яка виросла на місці спеціально зрізаних схилів. Нині його справу продовжують батьки. А я коли приїжджаю сюди завжди згадую про нього. Відтоді багато змінилося.

Нові високі цегляні корпуси замінили старі дерев’яні будиночки без вигод. При цьому житло тут можна обрати на будь-який смак і гаманець. Двохмісний номер з усіма умовами у пік сезону обійдеться в 1200 гривень.  Але багато в Грибівці є бюджетного житла. Приміром, ті самі дерев’яні будиночки ще є де-не-де. Жити там значно дешевше. За номер на двох візьмуть 400 гривень. Зауважу, що треба бути готовим до того, що санвузла в таких кімнатках немає. Душ і туалет – загальний, на території.

Що особливого спробувати із місцевого меню і при цьому не наразити себе на небезпеку?

Якщо бути чесним, то з харчуванням у Грибівці можуть виникнути проблеми, якщо не знаєте гарних місць. Бо здебільшого годують тут у літніх кафе із сумнівною репутацією. Тож без перебільшення можна загриміти в лікарню з отруєнням покуштувавши сезонних наїдків. Не дуже безпечним місцем для перекусів залишається пляж. А торгівля там йде повним ходом. Продавці пропонують варені креветки, цукрову кукурудзу, медову пахлаву, сушену рибу та багато інших перекусів.Оцінити якість цієї продукції зможе навіть дитина, якщо зважити на те, що ці смаколики носять пляжем увесь день за температури, яка ледь не дотягує до +30. Тож, аби убезпечити себе він небажаних наслідків, продукти краще купувати в спеціалізованих магазинах. Там і за строком придатності стежать, і в нормальних умовах зберігають.

Якщо ж говорити про повноцінне харчування, то раджу надавати перевагу ресторанам та їдальням. Їх небагато. Але можна бути певним, що там і наїсися від пуза, і все минеться без пригод. У Грибівці навіть почали з’являтися шведські столи. Асортимент, звісно, відрізняється від європейських курортів, але все дуже смачно і по-домашньому. Пригощають шашликом, рибною ухою, баранячою шурпою з фірмовим саламуром, кебабом та іншими стравами, рецепти яких місцеві кухарі тримають у секреті.  Відтак, щоб поснідати, пообідати і повечеряти на людину знадобиться щонайменше півтисячі гривень на день.

Чим себе зайняти і чи знайдеться місце спокою та пошуку гармонії?

Грибівка – місце, де ви точно не будете сумувати, але якщо захочете побути наодинці, то з цим теж не виникне проблем. Тут є ринок, луна-парк з атракціонами, нічні клуби, кінотеатри та караоке-бари. Щоправда, ціни в них – «курортні». Буває і так, що відпочити в нічному клубі виявиться дорожче, аніж у столиці. А ось для поціновувачів сімейного відпочинку є гарні новини. На багатьох базах відпочинку обладнані спеціальні барбекю-тераси з газоном. Там можна і шашлик посмажити, і на запашній травичці м’яча поганяти.

При цьому всі ці вигоди абсолютно безкоштовні. Не гіршим варіантом буде покататися на водному скутері або на банані по морю. Вартість таких розваг стартує від 200 гривень за людину. Є і безкоштовні локації. Наприклад, на території села є схили, які помилково називають санжійськими. Ці місця дуже полюбилися і туристам, і місцевим. Часто там влаштовують професійні фотосесії на світанку та на заході сонця. А фотографії звідти набирають чимало вподобайок у соціальних мережах. Ціна такої послуги – щонайменше 1500 гривень.

Але можна заощадити і впоратися самому, якщо маєте гарну камеру на телефоні. Ще більш сакральним місцем можна вважати нічний пляж. Бо він віддалений від  нічного шуму і нагадує місце спокою та гармонії. Людей уночі на ньому практично немає. І саме це робить його особливим.

Темрява, холодний пісок і шум морських хвиль – усе так просто! Саме тут відчуваєш себе наповненим, а від кількості свіжого повітря приємно паморочиться в голові і ти намагаєшся дихати ще і ще!

Святослав Родюк