Будь-який відпочинок – це завжди заряд гарного настрою на рік вперед! Але для того, щоб все вийшло саме так, як Ви планували, необхідно передбачити ситуації, з якими можна зіткнутися на відпочинку. Йдеться про здоров’я, адже проблеми з ним можуть зіпсувати навіть ідеальний відпочинок. Тому даємо Вам список порад як подбати про свою дорожню аптечку.


Аптечка є такою ж важливою складовою будь-якої подорожі, як і паспорт, туристична страховка та гроші. Тому потрібно заздалегідь подумати, які ліки взяти в подорож.

Особливу увагу зверніть на те, що не всі ліки можна перевозити через кордон. Кожна країна самостійно визначає список того, що можна ввозити та вивозити з країни. Тому складайте аптечку у подорож з урахуванням дозволених препаратів. Якщо вам потрібно приймати рецептурний препарат, то дізнайтеся, чи потрібно його декларувати на кордоні. Крім того, візьміть із собою рецепт лікаря і, якщо необхідно, його англомовний переклад.

Що потрібно врахувати, збираючи аптечку на відпочинок?

По-перше, характер поїздки та місцевість, куди Ви прямуєте. Залежно від запланованого відпочинку, вміст аптечки може сильно відрізнятися.

По-друге, зважте на вік та особливості кожного, хто їде з Вами в поїздку. Можливо, люди матимуть хронічні захворювання або схильність до будь-яких хвороб.

По-третє, формат ліків, які Вам найзручніше приймати в дорозі. Можливо, це будуть пігулки або драже, адже для того, щоб скористатися саше, у вас не завжди може бути під рукою гаряча вода та необхідна ємність.

Також краще віддавайте перевагу легкій та компактній упаковці ліків. Шприци та скляні банки можуть стати причиною огляду, або їх можуть вилучити. Рідина в тарі великого обсягу може викликати питання. До того ж якщо Ви летите без багажу, то не забувайте про обмеження на рідини.

Дорожня аптечка: необхідний мінімум

• Насамперед візьміть те, що Ви приймаєте зараз. Це може бути як ліки, так і вітаміни;
• Препарати для нормалізації роботи ШКТ. Екзотичні страви, незвичайні продукти та й просто зміна води часто викликає дисбаланс кишечнику. Тому рекомендується мати при собі ентеросорбенти, протидіарейні препарати, а також таблетки від коліків та здуття;
• Жарознижуючі та знеболюючі засоби;
• Спазмолітики;
• Пластирі, бинт, дезінфектор;
• Антигістамінні препарати від алергії та набряклості;
• Змінні маски.

Що додати в аптечку на море?

Плануючи відпустку на морі обов’язково додайте в аптечку крем проти опіків, сонцезахисні засоби, олію для засмаги. Так Ви зможете насолоджуватися сонцем безпечно для шкіри. Відпочиваючи на піщаних пляжах, піщинки можуть потрапляти у вічі. Тому можуть стати в нагоді офтальмологічні краплі або очні мазі. Але в такому питанні краще звертатися до лікаря. За кордоном для цього потрібний медичний туристичний поліс. Також як для відпочинку на морі, так і просто на природі знадобляться крем чи спрей від укусів комах.

Як купити ліки в іншій країні?

Залежно від законодавства країни, до якої Ви прямуєте, список ліків, які можна купити без рецепта, змінюється. Краплі в ніс, пластир або вату Ви, звичайно ж, зможете купити самостійно. А ось знеболювальне або антибіотики Вам зможе прописати лише лікар.

Для того, щоб отримати рецепт, Вам потрібно буде потрапити до лікаря. Маючи туристичний поліс із потрібними опціями, Ви можете погодити візит до лікаря зі страховою компанією. І далі Вас або направлять до потрібного спеціаліста в конкретну установу, або Ви зможете отримати відшкодування після повернення додому.
До того ж більшість ліків мають іншу назву закордоном, або ж відповідні аналоги. Тому для того, щоб купити потрібний препарат, покажіть аптекарю чи лікарю рецепт чи латинську назву ліки.

Деякі аптеки, знову ж таки залежно від країни, продають ліки навіть за українськомовним рецептом. Важливо, щоб бланк був правильно заповнений та містив міжнародну назву препарату. Але, на жаль, у деяких випадках Вам можуть відмовити у продажу ліків. І тоді Вам доведеться йти до місцевого лікаря за новим рецептом.

Провозимо ліки через кордон

Збираючи аптечку в поїздку за кордон, не забувайте, що митне законодавство забороняє туристам вивезення деяких ліків. Якщо ви приймаєте певний препарат, в якому містяться наркотичні або психотропні речовини, не забудьте заповнити митну декларацію та підтвердити необхідність їх вживання довідкою від лікаря, рецептом або ж випискою з історії хвороби. Для того, щоб знати, чи можна ввозити ліки в ту чи іншу країну, проконсультуйтеся в консульстві чи іншому офіційному представництві.

Список ліків, дозволених для перевезення через кордон, також залежить від законів тієї чи іншої країни. Перед тим, як планувати вміст аптечки в дорогу, ознайомтеся з правилами ввезення медикаментів. Можливо, наявність деяких ліків у вашому багажі вимагатиме наявність рецепту на нього, аптечного чека або декларації. Не забувайте про те, що ліки, які в нашій країні вважаються невинними та зустрічаються в кожному будинку, наприклад, серцеві краплі та пігулки, в інших країнах можуть перебувати під забороною. Наприклад, у Польщу заборонено ввозити лікарські засоби, які містять: сибутрамін, псевдоефедрин, кодеїн, декстрометорфан, трамадол, краплі з великим вмістом спирту.

Зараз існує тенденція купувати ліки закордоном, тому радимо Вам ознайомитися із основними нормативно-правовими актами щодо ввозу на територію України лікарських засобів: Закон України «Про лікарські засоби», Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», Постанова Кабінету Міністрів України «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування».

Зверніть увагу! Ці рекомендації є загальними, проте варто порадитися з сімейним лікарем або педіатром, що необхідно саме Вам та Вашій дитині. Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я.

Бажаємо, щоб під час подорожі Вам не знадобився вміст аптечки туриста. Але з нею відпочинок буде безпечнішим і спокійнішим.

Анастасія Білоус